Jazzmusikkfestivaler

Vossajazz er en årlig, internasjonal jazzfestival i Voss. Festivalen arrangeres rundt påske, og omfatter både jazz, folkemusikk og etnisk musikk. Det arrangeres spesielle konserter for barn, ungdommer og eldre. Hvert år bestilles også et spesialverk fra en norsk komponist, og det deles ut en pris til markante jazzmusikere fra Vestlandet.

Trondheim Jazzfestival har blitt arrangert siden 1994, og er sentrert rundt Jazzlinja på NTNU. Festivalen deler ut en årlig talentpris. SoddJazz er en jazzfestival som arrangeres på Indrøy i Nord-Trøndelag. Festivalen har blitt arrangert siden 1995, av Inderøy Jazzforum. Det arrangeres både konserter, festivaler og workshops, i tillegg til at det holdes en festivalutstilling.

Kongsberg Jazzfestival arrangeres 2.til 5.juli. I år markeres festivalens femtiårsjubileum. Til jubileet har festivalen bestilt et spesialkomponert verk, som urframføres onsdag 2.juli 2014. Mange kjente norske og internasjonale artister kommer til festivalen. Et komplett program finnes på festivalens nettside.

Nattjazz er en av de største jazzfestivalene i Norge. Den arrangeres samtidig med Festspillene i Bergen. Festivalen har eksistert siden 1972, og det framføres mest etnisk og moderne jazz. Det brukes fire scener inne på USF Verftet, og publikum kjøper billett til huset, ikke til hver enkelt konsert. Dermed kan de gå mellom konsertene, eller følge konsertene på intern-TV i mer avslappede omgivelser.

Moldejazz arrangeres i juli hvert år. Dette er en av de eldste jazzfestivalene i Europa. Festivalen ble etablert allerede i 1961, og ble en egen organisasjon i 1968. Det er alltid knyttet stor spenning til de årlige bestillingsverkene. I år kommer blant annet Ylvis, Sivert Høyem og Jarle Bernhoft, så her blir det både humor og alvor. Det arrangeres alltid en gratiskonsert på Rådhusplassen under festivalen. Sildajazz, eller Haugesund International Jazz Festival tilbyr et bredt utvalg av musikere. Årets festival arrangeres fra 6.til 10.august. Oslo jazzfestival arrangeres også nesten samtidig, fra 11.til 16.august.